Noul invitat al rubricii ”People” este nimeni altul decât Dan Costache, co-fondatorul brandului românesc de accesorii The urban ties.
L-am cunoscut pe Dan acum câteva săptămâni, în cadrul târgului Pitti Uomo 89. Un bărbat solid, modest, aranjat și îmbrăcat la patru ace. Chiar dacă ploaia nu ne-a permis să stăm mai mult de vorbă, oricum am găsit o modalitate de a-l intervieva, pentru a afla mai multe detalii despre activitatea sa. Așa dar, vă invit să citiți un palpitant interviu despre moda masculină, accesorii hand-made și care sunt cele mai importante reguli de stil pe care trebuie să le știe orice bărbat.
– De ce ai ales domeniul modei și nu oricare altul?
– Domeniul modei e o pasiune mai veche de-a mea, dar până acum 3 ani nu am avut curajul să fac ceva în sensul acesta. Totul s-a schimbat în 2013, când am început business-ul cu accesorii – The urban ties
– Ce opinia are familia și amicii tăi despre activitatea pe care o ai?
– La Început nu au crezut că este ceva serios sau pe termen lung, dar odată ce mi-au văzut determinarea și au apărut primele rezultate au început să mă susțină.
– Vorbește-mi puțin despre accesoriile The urban ties.
Împreună cu un bun prieten, ne tot întâlneam și discutam ce bine ar fi dacă am începe un start-up, o mică afacere pe cont propriu. Și cum pe partea de accesorii piața din România ni s-a părut deficitară, am considerat că ar fi oportun să ne specializăm în așa ceva. Astfel, am început să creăm cravate, batiste de buzunar, papioane, brâuri de ceremonie, eșarfe și butoni. Mă refer aici la materiale, texturi, printuri diferite de ce exista în magazine. Chiar și metode de construcție a cravatei (gen seven-fold).
Țin să menționez că lucrăm cu materiale de calitate, cumpărate de la furnizori cu tradiție de sute de ani, din Anglia și Italia. Sunt practic cele mai bune materiale ce pot fi găsite pe piața accesoriilor. Manufactura este în București, iar toate produsele sunt lucrate integral manual.
– Anul trecut ați lansat un nou concept Urban Cordwainers, bazat pe realizarea pantofilor hand-made. Cum v-a venit această idee?
– Păi cum business-ul cu accesorii se așezase cumva și noi doream să ne dezvoltam cât mai repede, anul trecut am hotărât să facem pantofi după aceeași rețetă: materiale de top, executați integral manual în România, la niște prețuri decente.
Experiența a dovedit că producția de pantofi e mult mai dificilă și anevoioasă decât cea de accesorii, dar sunt mândru că am reușit să ajungem cu produsul acolo unde doream. La ediția Pitti Uomo 89 am purtat atât eu cât și alți prieteni din gașca de români pantofi produși de noi.
– Care a fost feed back-ul bărbaților? Întreb pentru că spre exemplu în Moldova bărbații nu prea poartă accesorii.
– La început, fiind vorba de niște modele noi, feed back-ul care ne-a încurajat și ne-a făcut să mergem mai departe a fost din partea colegilor de breaslă, oameni cu experiență în domeniul fashion care au apreciat încercarea noastră.
– În viziunea ta care este rolul accesoriilor în garderoba masculină?
– Cravata și batista de buzunar sunt singurele elemente din garderoba unui bărbat, care au un rol strict estetic. Orice alt element are un rol utilitar, chiar dacă ne gândim și la o eșarfă de mătase fină, care în anumite circumstanțe te poate apăra de frig. Fiind efectiv singurele accesorii pe care le purtăm doar ca să arătăm mai bine, să fim mai prezentabili, ar fi păcat să nu le purtăm.
– Ca consultant de imagine, zi-mi care sunt cele mai importante reguli de stil pe care trebuie să le știe orice bărbat?
– Atunci când mediul solicită purtarea unui costum și nu poți ieși din anumite tipare (spre exemplu black tie sau costumele clasice de business – gri și bleumarin) atunci accesoriile sunt singura posibilitate de ați manifesta personalitatea.
Fit is everything. Orice ar purta, să țină cont de aspectul fizic și ca hainele să stea bine pe ei (nici prea largi și nici prea strâmte).
Dress your age and status. Văd o grămadă de bărbați care nu țin cont de vârstă și/sau statusul social pe care îl au și se îmbracă ca niște copii de 14-15 ani.
Buy less and look for quality. E valabil pentru aproape orice element de garderobă. Decât să dai banii pe o pereche de pantofi de proastă calitate o dată pe an, mai bine investești într-o pereche mai scumpă, care dureze cel puțin 5 ani.
– Vorbește-mi puțin despre stilul tău vestimentar. Ce te reprezintă cel mai bine și după ce criterii de regulă îți alegi hainele și accesoriile?
– De regulă port sacou și pantaloni (mai rar costum) iar restul elementelor precum accesoriile le asortez în funcție de dispoziție și inspirația din acea zi. În timpul liber îmi place să mă îmbrac casual, cu elemente preppy sau military, iar barba o am mereu la mine. 🙂
– Care sunt ritualurile de îngrijire ale bărbii?
– În fiecare dimineață o spăl, folosesc balsam în loc de șampon (e un pont de la un bun specialist din Anglia).
Apoi o dau cu un ulei special. În mod normal, o barbă de dimensiuni mari trebuie tunsă o dată la câteva săptămâni, pentru a păstra un aspect îngrijit.
– Ești o prezență constată la Pitti Uomo. Ce reprezintă pentru tine acest târg?
Pitti e cel mai important târg de profil din lume și e practic locul unde se dă ora exactă ca să zic așa, în materie de modă masculină. E bine să fii prezent la târg dintr-o grămadă de motive: pentru că ești conectat cu tot ce se întâmplă pe piață, colecții noi, tendințe, de asemenea e un loc excelent pentru a-ți face prieteni și relații noi de business. E un vector puternic de imagine.
– Fiind efectiv un bărbat cu stil, cointeresat de propria imagine, sunt curioasă să știu cum în viziunea ta arată o femeie stilată?
– Nu prea mă pricep la moda feminină. 🙂 Așa cum stilul nu ține cont neapărat de tendințele modei, apreciez o femeie care are grijă de imaginea ei. Nu am un standard anume, cred că în primul rând trebuie să i se potrivească stilul adaptat, iar lucrul ăsta se vede.
– Ai fi gata să renunți la barbă sau să-ți schimbi stilul vestimentar pentru o femeie?
Nu. Astfel aș renunța la identitatea mea, pentru că dacă mă place mă acceptă cum sunt. Am ajuns aici în urma unor căutări, ar fi egoistă dacă mi-ar cere asta.
– Cât de receptivi sunt bărbații la sfaturile tale de stil?
– În momentul în care apelează la un specialist, pentru mine este destul de evident că sunt deschiși la niște sfaturi din exterior. Prin urmare, nu am întâmpinat dificultăți din punctul ăsta de vedere. Mai greu este în schimb cu soțiile, care au propria lor viziune și vor să și-o impună. De multa ori preferințele lor nu coincid cu realitatea, în sensul că nu fac cele mai bune alegeri.
– Ultima colecție FW16/17 semnată „Gucci” aduce în garderoba masculină o mulțime de influențe romantice și fine: ca volane, pliseuri, culori pastel, imprimeuri florale etc. Ce opinie ai personal despre această feminizarea a modei?
– Sincer nu prea urmăresc colecțiile marilor case de modă, dar întâmplător am văzut câteva poze cu colecția respectivă. Personal, sunt adeptul unui stil clasic, iar dacă e nevoie de culoare și pattern-uri, de cele mai multe ori accesoriile sunt suficiente pentru așa ceva. În linii mari, moda masculină a rămas neschimbată în ultima sută de ani, și mi-ar plăcea dacă ar rămâne în continuare așa și în perioada următoare.
– Proiecte, planuri de viitor?
Anul ăsta vrem să ieșim pe plan internațional cu ambele branduri și cel de pantofi, inclusiv cel de accesorii. E o provocare mare, dar ne pregătim de ceva vreme.
Sursă foto: Arhiva Personală / Dan Costache
Well I definitely liked studying it. This information procured by you is very effective for accurate planning.
Thanks for a marvelous posting! I enjoyed reading it you are a fantastic author.I will make sure that you bookmark your site and may come back someday. I would like to encourage that you continue your great articles, have a wonderful weekend!