Salutare, tuturor pasionaților de modă !

   Astăzi vreau să abordăm un subiect controversat, mai exact să vorbim despre anul 2020- una dintre cele mai litigioase perioade  din epoca contemporană. 

   Să știți că nu  întâmplător am decis să abordez această temă, și asta pentru că evenimentele  globale  din 2020 și  efectele negative ale acestora continuă să influențeze toate sferele de activitate. Unda de șoc  find resimțită  în continuare, în mod constant,  în domeniul modei și a artei. Toate edificiile de artă fiind închise iar evenimentele de cultură anulate. Cinematografele, platourile de filmare și scenele de teatru  acum adună praf, iar artiștii, actorii, designerii, scenogfarii, modelele și toți cei care lucrează în această nișă au fost cuprinși de disperare. 

   Toate aceste evenimente nu puteau decât să ne  inspire … astfel,  împreună cu o echipă creativă, în frunte cu fotograful Sergiu Rotaru și regizorul  Igor Vlas am decis într-un mod artistic și ușor ironic să ne resuscităm și, metaforic vorbind, am ”îngropat” toate fricile, stările de depresie și stagnare și tot ceea ce ține de acest an!

Acum, pentru cei care nu știu să citească printre rânduri…

   Proiectul  ”CEMETERY FASHION PROJECT”, la care a lucrat un număr impresionat de oameni talentați, are la bază o mulțime de mesaje. Pe lângă îndemnul de a fi pozitivi și a „înhuma” fără regrete; fricile, disperarea, nereușitele și discuțiile tabu, proiectul și-a propus să educe publicul,  schimbând total viziunile în materie de stil și curaj.

Poporul nostru are prea multe inhibații, tabuuri și frici… așa că îi invit la ritualul de ”înmormântare„  doar pe cei care au curaj !!!

  Fotograful Sergiu Rotaru – unul dintre cele mai importante personaje, care stau la geneza acestei idei vine cu un mesaj clar.

Citez: ”2020 a fost un an controversat. Pentru unii a fost cu pierderi de oameni dragi iar pentru alții un an de  redefinire a valorilor.

Tot ce pot să vă spun e să lăsați  emoțiile să se  manifestate. Atunci când simțiți… plângeți , râdeți și trăiți  mai departe, fără regrete… căci viața e frumoasă!” ( Sergiu Rotaru 2021) 

   Pe lângă mesajele motivaționale proiectul are ca scop și dezvoltarea culturii vestimentare, și-n calitate de fashion stylist,  mi-am propus să prezint publicului o nouă viziune în materie de stil, una corespunzătoare ceremoniilor funebre. 

  În pofida direcției orientative corespunzătoare protocolului vestimentar, există totuși o doză artistică, cu aer ușor de senzualitate și extravaganță.

Proiectul are totuși o tentă fashion, creativă și neconvențională, iată de ce mi-am permis să exagerez prin decolteurile expuse, umerii dezgoliți și tăieturile adânci… doar ca să îndemn femeile să fie mereu feminine și cu atituine, indiferent de situațiile pe care le întâmpină în viață.

Secvențe video preluate din vlog-ul Valerie Fine 

  Însă, dacă revenim la protocol, trebuie să știți că există un dress code formal, ce se  rotește în jurul unor siluete moderate și monotone, într-o paletă cromatică de negru impecabil. În materie de ținute masculine – costumul clasic,  lipsit de imprimeuri și  ornamente inutile, asortat discret cu o cravată neagră, o batistă de buzunar, o pălărie tip fedora și ochelari,  este cea mai ideală opține. 

  Dacă vorbim de eticheta ținutei feminine, atunci recomand o linie vestimentară elegantă, bazată pe costume (fustă/jachetă), rochii minimaliste de siluetă dreaptă sau semi-ajustată, lungime medie sau midi.  Ținuta  trebuie să aibă  o atitudine echilibrată, lipsită de excese și  de artificialitate. Dresul negru, opac sau transparent este obligatoriu, iar încălțămintea poate avea un toc nu mai mare de 8 cm, modelele decupate (fie în față sau în spate) fiind categoric interzise.  La capitotul accesorii, ne limităm la bijuterii minimaliste, ochelari cu lentile de un negru  opac, mănuși și pălării, despre care vă va vorbi mai mult Iuliana Chiroșca -cel mai bun pălărier din RM, creatoarea brandului Julie Anne Millinery

  Citez:  ”Stilistica în materie de pălării, potrivită și recomandată pentru ceremoniile funerare este una absolut rezervată, cu un decor minimalist și elemente ce definitivează o silueta formală. Linii simple care nu ies în evidență, siluete sobre și monotone în interpretare cromatică de negru imperativ.  În stilistica funebră sunt recomandate pălăriile cartweel cu boruri largi, care să permită umbrirea parțială sau totală a vizorului, inclusiv modelele tip  beretă, picătura sau tabletă.  Oricare dintre pălăriile enumerate mai sus pot fi decorate cu  voaluri ample, care să acopere total sau parțial  ovalul feței. Acestea au menirea  să ascundă   fața oferind senzația de securitate și detașare de public prin conferirea unei ușoare umbre, după care se pot declanșa emoțiile și se poate da frâu liber lacrimilor.

  Recomand să se opteze pentru pălării care permit asocierea lor cu o pereche de ochelari. Însă, țin să menționez că se va opta pentru ochelari doar în cazul în care pălăria nu  conține și voal. 

   În materie de țesături le recomand pe cele din catifea sau fetru, nici de cum nu se va face referință la cele transparente sau cu luciu cum ar fi atlasul sau mătasea, satinul sau dantela. Ca decor se va accepta minimum posibil, un voal sau o fundă nepretențioasă lipsită de atitudine și voce. Sarcina este ca să se acopere capul prin  bararea vizorului pentru a permite păstrarea unei doze de intimitate în raport cu publicul. (Iuliana Chiroșca 2021)

   Proiectul nu ar fi luat așa amploare, fără implicarea producătorului Victor Fine, care a avut grijă ca fiecare detaliu să fie pus la punct, la locul și timpul potrivit.  

   Citez: ”2020 a fost un an mai puțin frumos pentru toată lumea și ideea de a ne lua rămas bun într-un mod artistic mi-a plăcut din prima, a fost o nouă provocare  pentru mine.  Cel mai memorabil momement a fost cel  când am intrat în sala cu sicrie, unde urma  să aleg un cavou pentru filmare. Am trăit niște emoții stranii, și sincer… am ieșit tot ud și tremurând, dar ce nu faci de dragul artei ?!
   În proiect au fost implicați 37 de persoane, cărora le spun un mare mulțumesc pentru receptivitate și pentru faptul că au contribuit necondinționat la  realizarea și promovarea  producției de calitate în  Republica Moldova.” ( Victor Fine 2021)

   Secvențe video preluate din vlog-ul Valerie Fine 

Acum,  că ați ajuns la final, vă  invit să descoperiți  întrega echipă de producție,  actorii, partenerii și sponsorii  care au contribuit la realizarea acestui concept și să revizuiți galeria de imagini click- ând  aici: 

VIDEO  și  FOTO

  PS: Bine ați venit la ritual.  Vă îndemnăm să puneți  în cavou toate gândurile pesimiste și emoțiile negative ale anului precedent. Nu ezitați să scriți  în comentarii ce opinie aveți despre acest proiect nonconformist și ce ați  vrea să mai lăsați în ”groapa anului 2020„.

Cu drag și înaltă recunoștință, Ylianna Danko – stilistul vostru personal !