Noul protagonist al rubricii People este nimeni altul decât nonconformistul jurnalist, pasionat de lumea modei și gastronomie. Un tânăr reprezentant al societății creative, care a ieșit din zona standardelor, lăsând frâu liber imaginației sale. Deci, vă invit să citiți un interviu despre diversitate și oameni inventivi.
— Cum ţi-a venit ideea să fondezi SAKS Magazine şi care este conceptul portalului?
— „SAKS Magazine” a fost o necesitate a sufletului de fashionist și om creativ. După ce am finalizat studiile la Școala de Arte ”V.Poleakov„, am înțeles că artiștii nu sunt valorificați în societate, ei există, creează și organizează expoziții, dar societatea nu știe de ei. La început ”SAKS Magazine„ era în căutarea unui concept bine definit, ca mai apoi să apară dorința nebună de a promova tot ce-i frumos, nonconformist și artistic.
— Ce fel de artă sau ce fel de artişti pot să devină subiecte pentru SAKS?
— Nimeni nu poate defini arta. Aceasta poate avea cele mai diferite forme. Pe ”SAKS Magazine„ promovez cu deosebită plăcere tinerii care ies din zona de confort și se simt liberi să creeze. Noi nu vom promova banalitatea și confortul. SAKS este despre diversitate și oameni creativi.
— Cine face sau poate să facă parte din echipa ta?
— Din echipa mea poate face parte oricine gândește diferit și iubeşte arta. Oameni care știu să iasă din zona de confort, să aducă idei nebune și să fie mereu la curent cu ce se petrece în societatea oamenilor creativi.
— Ce părere ai despre brandurile şi moda din Moldova?
— Trei ani în urmă, la această întrebare am răspuns că nu există modă în Moldova, ea abia se născuse, dar acum cu încredere spun că avem designeri interesanți, fashion fotografi, stiliști, art-directori, modele profesioniste, echipe creative. Sunt puțini oameni din domeniul modei care mă impresionează, dar ei există și ador să lucrez cu ei.
Ce ține de branduri, observ o creștere semnificativă în acest domeniu și mă bucură că brandurile ”Din Inimă„ au profesioniști în spate, care știu cum să gestioneze un brand și creează o comunitate autohtonă.
— Ce nu-i ajunge modei din Moldova sau designerilor, pentru a fi mai aproape de moda internațională?
— Un public care să-i înțeleagă. Moldovenii încă nu sunt gata să se familiarizeze cu ideile năstrușnice și nonconformiste ale designerilor noștri. Din acest motiv, aceștia creează haine comerciale, care se vând pe piața noastră. Persistă frica de a fi diferit și a nu fi cumpărat.
— Care dintre brandurile autohtone îţi stârnesc, totuşi, admiraţia?
— În fiecare brand găsesc ceva bun, dar preferatele mele aparțin designerilor individuali, așa ca: Unicorn by Anastasia Che, Sequin by Radion Cicic, The Flavour Style by Daniela Culev, Julia Allert, Lavielace, Katea Gri, Sott, Constanța Iurașco, Raquette și Le Parole.
— De unde vine pasiunea faţă de tot ce este artistic?
— Cred că din setea creată în jurul depresiei din Chişinău. Traiul într-un astfel de oraș te motivează să cauți ceva diferit în el, să consumi artă și frumusețe. Devii un maniac al creativității. Asta mă motivează să trăiesc în lumea creată de mine, alături de oameni interesanți care, la fel, sunt plictisiți de prea multe reguli.
— Povesteşte-ne despre experienţa ta ca model.
— Recent nu mă consideram model. O activitate mai intensivă în acest domeniu a început după ce mi-am decolorat părul. Au urmat mai multe colaborări cu branduri, designeri autohtoni și cu fotografi interesanți, iar în februarie am fost observat de un model scout în Berlin și am semnat un contract cu o agenție internațională de modelling. În curând urmează să lucrez în calitate de model în Asia, în orașe ca Tokyo, Hong Kong sau unde mă va purta soarta.
— Cum se face că foarte puţine persoane, care au tangenţă cu jurnalismul spun lucrurilor pe nume, iar tu faci asta câteodată pe profilul tău de facebook. De ce, după părerea ta, asta se întâmplă atât de rar?
— De mic sunt învățat să fiu sincer în familie, iar acest obicei îl implementez și în comunicarea pe Facebook. Sinceritatea m-a învățat multe, chiar dacă uneori a fost greu să zic adevărul. Asta m-a scutit de șantaje care trebuiau să urmeze, de diferite escrocherii și sisteme învechite. Mulți se tem de critică și cred că asta-i normal, dar sunt şi oameni curajoși, în minoritate, care preferă să expună adevărul în public. Noi iubim lauda, dar trebuie să tolerăm și critica constructivă. Am înțeles că nu există un om care să critice ”vedetele” autohtone, toți îi laudă, dar nicidecum nu-i critică. De aici și provine un produs necalitativ pe piață. În viitor voi critica mai mult, nu pentru că sunt răutăcios sau frustrat, ci pentru că aș dori să admir un produs calitativ.
— Cum reuşeşti să îmbini munca de redactor, cu cea de model şi fashion blogger?
— Secretul unui lider se ascunde în echipa acestuia, am deosebita plăcere să lucrez cu o echipă minunată, formată din 25 oameni, cu care producem evenimente, articole, proiecte fotografice, colaborări cu oameni creativi, etc. Datorită echipei mele, reușesc să scriu uneori pe pagina mea de facebook, să pozez și să redactez articole.
— Unde sau ce ţi-ar plăcea să studiezi pentru a avansa în domeniul tău?
— Sunt un autodidact și iubesc să citesc mult, să petrec timpul în librării moderne. Dar, pe lângă asta, studiez la două universități, una dintre care se află la Varșovia, unde mă simt ca un pește în apă. A doua este la Chişinău – USM. Iubesc Polonia și Germania, căci mă impresionează cultura lor.
— Ești fondatorul unei pagini de facebook, denumirea căreia stârnește controverse. Ce semnifică acest titlu și care este de fapt conceptul paginii Fășân iz mai Profășân?
— Când zici “Fășân iz mai Profășân”, o zici în glumă și cu sarcasm. Există un prototip al paginii mele, unde se postează poze care ia în de râs oamenii prost îmbrăcați. Am decis să sparg stereotipurile și să creez o pagină cu această denumire, dar pe care să fie postat informații relevant și calitativ, totodată fiind pagina mea personal, unde mai postez fotografii din rutina zilnică.
— Pe lângă modă ai o pasiune aparte și pentru bucătărie. Ce reprezintă pentru tine gastronomia şi de ce nu te-ai făcut bucătar?
— Gastronomia este subiectul meu preferat. Gătesc de mic și visam cândva să ajung bucătar renumit, doar că acest vis a fost spulberat după ce am finalizat studiile în domeniu și anume — tehnolog alimentar. Am participat la diferite concursuri gastronomice internaționale și naționale, am luat câteva locuri, dar în inima mea a rămas să fie un hobby, deoarece nu este un lucru potrivit mie. Iubesc dinamica, schimbările și mișcarea.
— În viitorul apropiat cu ce urmează să ne mai surprindă Nathaniel Kowalsky?
— În timpul apropiat planific să lansez un eveniment cu și despre cactuși, workshop-uri despre content pe facebook, SMM, Instagram. Un eveniment gastronomic, dar și diverse întâlniri cu artiști. Pe lângă asta, săptămânal am idei pentru proiecte fotografice care trebuie realizate. Get in touch!
Text: Nelly Sargu/ Pretty Little Writer
Fotografii preluate din arhiva personală a lui Nathaniel K
No Comment