Istoria fierului de călcat este strâns legată de istoria modei. Necesitatea de a călca hainele și de a arăta permanent impecabil a stimulat evoluția acestora. Progresele în tehnologia de fabricație a dat naștere unor modele unice, care ne ușurează viața până în prezent.

Primele instrumente de călcat datează din anii 400 î.Hr. Anume grecii se consideră a fi primii care au creat și folosit un astfel de aparat. Acestea utilizau un model dotat cu role pentru a crea pliuri pe robe. Romanii la rândul lor au folosit un manglu de mână, pentru a îndrepta cutele de pe haine. Chiar dacă vizual modelul dat ne amintește de fierul de călcat din zilele noastre, acesta anume prin procesul de bătaie şi lovire elimină încrețiturile de pe haine. Ceva mai târziu apare un alt aparat creat din lemn, asemănător unui teasc. Acest instrument era utilizat pentru presarea țesăturii, iar în primul secol î.Hr. chinezii au inventat otava de metal umplută cu cărbuni, care la rândul său presa și îndrepta hainele.

Ne ținând cont de toate aceste invenții, era hainelor călcate prinde amploare abia în sec. XVII. Anume atunci apare fierul de călcat masiv, cunoscut și sub numele de aparat de călcat plat. Acesta era alcătuit dintr-o placă de metal groasă și un mâner. Putin mai târziu acest model a fost perfecționat, transformându-l într-o cutie de metal umplută cu cărbuni. Un alt model care a intrat în istorie este cel cu combustibil. Acesta era încălzit de benzină, kerosen, alcool, gaze naturale, carbură de acetilenă și chiar grăsime de balenă. Această categorie de aparate era dotată cu un fitil care ardea în interior, astfel încălzind pereții și talpa acestuia.

În sec. XIX începutul secolului XX iau naștere cele mai performante invenții în materie de fiere de călcat. Și anume în anul 1800 au apărut primele aparate de călcat cu gaze. Iar în 1880 ia naștere fierul de călcat electric, disponibil pe scară largă practic în fiecare casă. Se consideră că primul fier de călcat electric a fost inventat de Henry W. Seely în anul 1882. Acesta era încălzit de un fir detașabil.

Pe măsură ce anii au trecut tehnologia aparatului de călcat a avansat, deoarece mulţi inventatori, cum ar fi Richardson şi Meyers Earl Joseph, au contribuit la îmbunatățirea aspectului estetic și funcțional al acestuia. Compania ”Eldec” este prima care propune un fier de călcat cu abur. Deşi aceste modele apar destul de devreme, ele devin populare și accesibile abia în anii 1940. Totodată merită de menționat că cele mai rare și neobișnuite aparate au fost create anume pentru filme și industria modei în anii 1920.

În prezent, după o evoluție lungă și anevoioasă fierul de călcat a devenit un obiect strict necesar în casa fiecărui om, fără de care nu ne-am putea imagina existența.

Text: Ylianna Danko