Astăzi vreau să vă povestesc o palpitantă istorie de succes pe care i-am citit-o acum câteva ore micuței mele fetițe Anika. Povestea unuia din cele mai apreciate brand-uri din lume.
Totul începe în anul 1856, când Thomas Burberry fondează primul său magazin de haine din Basingstoke, Hampshire. Fiind permanent în căutarea stofei perfecte pentru creațiile sale acesta inventează materialul care a devenit o adevărată revoluție în domeniu. Anume ”Gabardina” l-a făcut celebru pe Thomas și i-a adus succesul ce l-a ajutat în anul 1891 să își deschidă primul magazin de lux în Londra. El a inventat materialul ideal, impermeabil și rezistent la apă ce a devenit rapid popular în rândul călătorilor și a sportivilor.

 


În perioada celui de-al doilea război mondial Thomas Burberry primește comenzi mai puțin obișnuite pentru o casă de modă de lux din partea Forțelor Aeriene Regale ale Marii Britanii. Acesta produce în serie trenciuri pentru ofițeri. În anul 1901 primește o comandă specială din partea Ministerului Apărării de a crea uniforma completă pentru ofițerii britanici.
Ar trebui să menționez că abia după război celebrele trenciuri semnate “Burberry” ajung a fi o piesă indispensabilă în garderoba oamenilor de rând. Numele “Burberry” a devenit cunoscut în întreaga lume atunci când în data de 14 decembrie 1911 căpitanul Roald Amundsen a devenit primul om care a cucerit polul Nord. Acesta purta echipament marca ”Burberry”. Până și cortul acestuia era realizat din celebra “gabardină”.

 


Toate aceste comenzi au adus venituri de milioane companiei și i-a creat un nume puternic, dar abia începând cu anii 1920 stofa în carouri pentru căptușeala impermeabililor a devenit simbolul mărcii.
În 1955 casei de modă i se atribuie titlul de distribuitor oficial de produse vestimentare pentru Regină, iar în 1989 prințului de Wales.
Ultimul membru al familiei Burberry, Alfred Bryan a lăsat compania în 1956. Astfel afacerea a trecut în posesia lordului David Wolfson. Ne ținând cont de asta, imaginea companiei a rămas neschimbată. În anul 1989 noul proprietar începe o colaborare fructuoasă cu Roberto Meničetti. Acest pictor de origine italiană, în vârsta de 32 de ani aduce tradiționalei stofe în carouri o nouă imagine. În 2001 Meničetti a fost înlocuit cu Christopher Bailey, care de ceva timp în urma ocupă postul principalului designer a casei de modă ”Gucci”.

 


În prezent ”Burberry” promovează două linii vestimentare: ”Burberry Prorsum” & „Thomas Burberry”.

”Burberry Prorsum” – Prezintă modele experimentale de lux vândute în Milano. Articole vestimentare pe care și le permit doar oamenii din înalta societate. La baza acesteia stă clasica linie ”Burberry London” care reprezintă în sine cartea de vizită a brandului, care propune: blugi, pulovere, tricouri, încălțăminte, genți ș.a

”Thomas Burberry” – Prezintă cu succes o linie vestimentară pentru copii și adolescenți. De asemenea, ceasuri, ochelari, accesorii și parfumerie.
În anul 2006 ”Burberry” a împlinit 150 de ani de la înființare și cu siguranță succesul acestei case de modă va dura mulți ani înainte. Deoarece în prezent este clasat în liga 100 cele mai apreciate și vândute branduri din lume.

 

 

 

Sursă foto: www.burberryplc.com
Text: Ylianna Danko