De mult nu am completat rubrica People, unde mi-am propus să-i promovez pe cei care mă inspiră. Motivul o fi fiind  lipsa de timp sau pur și simplu faptul că nu am întâlnit acel om al cărei istorie să mă impresioneze.

  Trăim într-o eră în care  fiecare a două femeie este fashion blogger, stilist sau designer, o perioadă în care avem sute de magazine ticsite cu haine și accesorii fără personalitate.  Cu toate astea, în acest amalgam plictisitor, se întâmplă uneori să descoperim  oameni și  creații, care te lasă mască. Anume despre asta vă voi scrie astăzi,  despre istoria pălăriilor, care reflectă realitatea unei lumi create de o femeie cu ambiție. Lectură plăcută. 

  – Se spune că atunci când o femeie își taie părul înseamnă că urmează să-și schimbe radical viața. Cum ai luat tu decizia de a renunța la job-ul din Inspectoratul Fiscal și ai început cariera de la zoro, reprofilând-ute într-un domeniu diametral opus?

  – Încă nu mi-am schimbat radical viața… abia urmează să o fac. E ca și cum am setat o nouă programă în ADN-ul meu, cred în ea, vizualizez și asta mă ambiționează. La moment e un fel de luptă, iar eu sunt pe atât de dură pe cât de îngăduitoare, un mix controversat, dar care mă ține să nu lunec în extreme periculoase. Sunt un fel de alchimie,  unde se petrec reacții chimice în lanț și toate astea în mintea unei singure femei.

  – Unde găsești inspirație și cum decurge întreg procesul de creație, de la prima schiță, până la pălăria etalată de un eventual client?
  – Inspirația e în mine așa cum creația mea sunt eu. Mâinile mele știu să modeleze lumea din mine. Toate funcționează într-un sistem armonios. Nu știu de unde am toate astea, probabil e vorba de o latură subtilă de a simți și a vedea lucrurile într-o armonie estetică. Uneori nici eu nu știu răspunsul la multe lucruri.
  – Cum a apărut denumirea brandului? De ce anume ”JA Millynery” ?
  –  JA vine de la Julie Anne, ce se traduce ca Iuliana, prenume pe care-l port de la botez. Acest nume fiind format din două componente Iulia și Ana, etimologic însemnând cer luminos.
  – Care dintre tendințele acestui sezon caracterizează cel mai mult noile colecții de pălării, marca ”Julie Anne Millynery”?
  – Nu urmez niciodată tendințele dictate de marile case de modă, așa cum tendințele le dau eu prin ceea ce simt la moment. Colecțiile mai cochete vor demasca stări și atitudini, senzația mea “aerată” și “zefirică”. Mereu o să mă citiți în cele mai mici detalii din tot ceea ce voi prezenta, toate fiind discursuri subtile. Nu pot să vă vorbesc altfel decât așa.
  – Trebuie să recunoaștem că piața locală este suprasaturată de diverse modele de pălării. Ce diferențiază pălăriile, semnate de Iuliana Chiroșca, de accesoriile obișnuite de pe rafturile magazinelor?
  – Pălăriile semnate de mine sunt impregnate cu vibrații radioactiv pozitive. Diferența constă în faptul că ele vor păstra tot ce poate fi mai luminos, mai exact dorința mea de a face lumea mai frumoasă.
  – La momentul actual ești unica creatoare de pălării din Moldova, dar ce se va întâmpla când va apărea concurența?
  – Nu mă sperie concurența. “Aia”sau “Ăla” vor trebui să fie la fel de nebuni ca și mine ca să poată impregna totul cu la fel de multă energie. Până la urmă, istoriile vor fi diferite. Lumea pe care am creat-o eu nu va avea niciodată echivalentă!
  – Care sunt cele mai importante evenimente fashion la care ai participat și în ce fel te-au marcat?
  – Deja nu le mai țin evidența. Cu toate astea, pot spune că cea mai valoroasă prestație a mea a fost de pe catwolk-ul ”Fashion Philosophy București„, unde am prezentat colecția “JA Cometa”. A fost o experiență marcantă semantic pentru că a purtat un titlu atât de valoros pentru mine, unul care m-a determinat să sparg bariere, să șterg limite, să distrug stereotipuri, să lupt și să cresc. 
  – Vise, planuri de viitor?!
   – Îmi doresc să pot schimba ceva, în cel mai luminos sens al cuvântului. Să pot să rămân corectă  într-o lume unde e atât de greu să-ți păstrezi linia de plutire. Să păstrez și să amplific tot ce am frumos în mine. 
   Nu vreau să scriu despre realizări și planuri, așa cum lumea materială mă interesează mai puțin acum. Planurile se vor realiza foarte ușor atunci când va există o constantă intercalată de perseverență, o focusare corectă asupra lucrurilor și o doză de nebunie, care te va lăsa cu ușurință să mergi la riscuri și îți va putea șterge din regretele unui eșec. Va trebui sa înveți că genunchii zdreliți sunt lecții, că lacrimile de frustrare sunt pentru a genera în tine mai multă ambiție, că totul este posibil doar dacă îți dorești asta.
 
Text:  Ylianna Danko
Fotograf: Victor Pictor