Pe Lilian Iațco l-am cunoscut întâmplător, dar i-am îndrăgit instant lucrările. Tânărul este absolvent al Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, specialitatea designului vestimentar, desenează cu iscusință ilustrații de modă și captează prin lentila fotoaparatului său peisaje inedite ale orașului Chișinău și nu numai.

Lilian este pasionat de natură și de locații deosebite. Privind fotografiile realizate de el, începi să iubești și mai mult capitala țării noastre. În acest interviu îl puteți cunoaște mai bine pe tânărul care nu concepe să facă ceva ce nu-i place și este îndrăgostit de tot ce înseamnă artă.

foto 1

10257432_711725108889327_9183664895462989372_o

– De cât timp te ocupi cu fotografia și când ai descoperit această pasiune?

– Fotografiez din momentul în care mi-am procurat aparatul foto, adică deja de vreo 3 ani, însă pasiunea pentru fotografie o am de mai mult timp, de aceea și-mi doream aparatul de fotografiat.

– Am observat că ai multe fotografii cu diferite locuri din orașul Chișinău. Ai o pasiune aparte pentru fotografia urbană?

– Nu cred ca am o pasiune aparte pentru motive urbane. Fotografierea peisajelor prezintă pentru mine același interes și-mi oferă o placer enormă, indiferent de faptul dacă predomină motivele urbane sau rurale. Fotografiez ceea ce ce văd și îmi place, ceea ce mă inspiră.

foto 2

– Prin aceste fotografii încerci cumva să faci chișinăuienii să-și iubească mai mult orașul? Cum crezi, fotografia ar putea schimba viziunea cuiva asupra lucrurilor?

– Fotografiez numai ceea ce îmi atrage ochiul și ceea ce mă face să mă simt bine. Asta mă apără de nervi și oboseală. Am observat deseori că fotografii de nunți spun că-și fac munca cu plăcere, însă i-am observat nu o dată cum se enervează și devin iritați de jobul lor. Aici deja e business, nu pasiune. Eu nu aș putea să afirm cu tărie că încerc să fac pe cineva să iubească mai mult orașul Chișinău. Fiecare are gusturile și viziunea sa.

Sigur că fotografiile au anumite efecte asupra oamenilor și îi face să iubească mai mult o locație sau alta dacă văd o fotografie care valorifică frumusețile acesteia. Exact așa e și cu orașul Chișinău. Acesta este capabil să trezească emoții.

foto 3

– Cum se nasc aceste peisaje? Alegi o zi specială în care cauți fotografia perfectă sau totul se întâmplă spontan?

– Situațiile sunt diferite, câteodată fac fotografii în mod spontan, însă altădată mă pornesc într-un loc anumit, în dependență de ce vreau să fotografiez. Se întâmplă când aștept o zi specială, motivul fiind: vremea de afară, fenomenele naturii sau alte momente deosebite, care nu se întâmplă în fiecare zi sau fiecare oră. Părerea mea este că pentru a obține fotografii interesante, trebuie sa ai cât mai des aparatul de fotografiat la îndemână. 

foto 4

12341432_932090136875892_5740546909222596851_n

– Ce ți se pare diferit în a fotografia oameni și peisaje?

– Fotografiind oamenii trebuie și să vorbești, iar cu peisajele poți să stai ore întregi fără a scoate o vorbă. Peisajele le alege forograful și doar el decide unghiul din care fotografiază, pe când oamenii întotdeauna te vor îndemna să faci o poza “și așa, și altfel, și dintr-o parte, și din cealaltă, și de aproape, și de departe” (zâmbește). Natura este mai îngăduitoare cu fotograful, îi oferă libertatea să creeze ce vrea.

12596496_1043093149085853_633355335_n

foto 5

Te ocupi și cu ilustrațiile. Este o altă pasiune a ta? Ce îți place cel mai mult să desenezi și ce materiale folosești?

– Aceasta este o pasiune-specialitate, deoarece am absolvit Academia de Arte. Îmi place să desenez ținute, tipaje, portrete cu nuanțe interesante. Dacă întâmplător văd ceva ce mă impresionează, mă apuc pe loc să schițez. Pentru ilustrații încerc diferite materiale, tehnici, deoarece îmi place să experimentez, dar cel mai des folosesc creionul și acuarela.

– Ilustrațiile tale sunt foarte fashion. Planifici să revii în acest domeniu cu o colecție?

– Dorință am, dar nu planific nimic până când. O colecție în ilustrații și o colecție în material sunt ca cerul și pământul. Însă, cine știe, poate pe viitor o voi face și pe asta.

foto 6

– Ce te inspiră, în general? Care sunt momentele când simți că ai chef să creezi?

– Mă inspiră oamenii buni, deosebiți și talentați din diferite domenii, obiectele naturii și fenomenele rare. Cheful de lucru apare atunci când vine ideea, când sunt singur și nu sunt presat de gânduri neplăcute. Muzica bună mă ajută, desigur.

– Călătorești ca să faci fotografii sau le faci atunci când călătorești?

– Cel mai des călătoresc pentru a face fotografii. De fiecare dată când plănuiesc să merg undeva, mă gândesc oare ce locuri voi putea fotografia, pe unde voi trece, cât timp voi avea, cum va fi posibil să mă ma cațăr acolo sau dincolo. 🙂 Cred că mai degrabă aleg să nu mănânc două zile, dar să vizitez niște locuri frumoase. Doar eu și aparatul de fotografiat.

foto 7

12027655_895493567202216_1901993560734277603_n

– Ce poți spune despre moda autohtonă, din punct de vedere al unui cunoscător al domeniului?

– Moda autohtonă e diferită. Am impresia că se dezvoltă, dar în același timp nu se mișcă spre ceva cu totul deosebit sau ceva ce ar seamăna cu moda internațională. Sunt tineri care au idei bune, iar mulți dintre ei sunt studenți la Arte. În lucrările lor putem vedea ceva interesant, deoarece ei creează ceea ce vor și nu o fac cu gândul la vânzarea ținutelor. Nu-mi place că la noi se promovează numele și nu creația în sine. La noi în țară mai mult se vorbește despre modă, decât se face modă. Ce ține de faptul cum se îmbracă lumea, individualitatea și simplitatea n-ar strica nimănui. Din fericire, internet au toți și fiecare se poate inspira.

12299260_928053357279570_5725160558895976328_n

Când a început pasiunea ta pentru design vestimentar?

– Absolvind liceul de Arte Plastice, îmi doream mai departe să studiez ceva în arte. Și pentru că voiam  să cunosc și altceva pe lângă pictură/desen, am ales design vestimentar.

Deja după puțin timp am început să mă acomodez și să înțeleg că  pictura, desenul, compoziția  își găsesc foarte bine locul și în domeniul designului vestimentar, pentru că e la fel o  artă,  ba și mai mult, cred că, combinând  acestea toate în ținute vestimentare îți dezvolți și mai bine simțul artistic.  Îmi pare bine că am ales această cale.

– Povestește despre experiența de la ”Artpodium”. Ce colecție ai prezentat și ce s-a schimbat după acest concurs?

– Despre ”Art Podium”… multe de bine n-am ce spune. Am prezentat colecția de diplomă de la Academie și a fost o experiență, o lecție.  În rest, ce ține de organizare și desfășurarea evenimentului, cred că Circul din sectorul Râșcani s-a mutat la ”Moldexpo”.

941747_547351311993375_1531310246_n

– Să înțeleg că nu mai creezi colecții! De ca ai renunțat?

– N-am renunțat, pur și simplu asta e situația tinerilor din domeniu, în țara noastră.  Vedeți chiar și la ”Art Podium”, cele mai multe sunt  colecții de diplomă. Ce ar motiva la noi un tânăr să facă o colecție? Mai ales că e destul de costisitor să faci anume ceea ce dorești și cum dorești.

foto 8

– Fără de ce nu te poți lipsi nici o singură zi?

– Fără să-mi ridic privirea în sus și să mă uit la cer.

– Ce nu ai reușit să realizezi în 2015 și ți-ai dori în 2016?

– Cred că mi-aș dori să realizez mai multe lucrări, poate expoziții. Mi-aș dori un upgrade în tehnica foto, mai multe călătorii și mai multe fotografii.

– Unde te vezi peste 10 ani și ce te vezi facând?

– Nu aș putea să spun unde mă văd peste zece ani, dar mi-aș dori să fac și atunci ceea ce îmi place, să mă țin de pasiunile mele și să mă simt bine cu ocupația mea.

1025668_594482533969989_1870308204_o

Text: Șargu Nelly / Pretty-Little-Writer

Foto: Arhiva personală / Lilian-Iatco